Katsastus 2018

07.04.2018

Suomalainen Pursiseura ry:n jäsenten vesille lasketut veneet tulee katsastaa vuosittain kesäkuun aikana.

Katsastuksen suorittavat seuran siihen valtuuttamat, katsastajakurssin käyneet katsastajat, joilla on Suomen Purjehdus- ja Veneily ry:n myöntämä katsastajalupa.

Vene voidaan katsastuttaa myös vieraan seuran katsastajalla. Tällöin veneen omistaja on velvollinen toimittamaan katsastusasiakirjat tai kopiot niistä SPS:n toimistoon mahdollisimman pian katsastuksen jälkeen.

Hyväksytystä katsastuksesta veneen omistajalle annetaan katsastustarra (kunakin vuonna oman värinen).

Vuosikatsastus ja peruskatsastus

Peruskatsastus on kaksiosainen: runkokatsastus veneen telakalla ollessa + peruskatsastuksen toinen osa: katsastuspöytäkirjan mukaisesti edeten kohta kohdalta käydään läpi veneen varustus, kunto ja turvallisuusasiat. Peruskatsastus tehdään viiden vuoden välein, vuosikatsastus vuoden välein.Kuitenkin, jos veneeseen on tehty rakenteellisia muutoksia (esim. moottorin vaihto, läpivientien lisääminen), tehdään peruskatsastus. Peruskatsastus tehdään aina myös omistajavaihdoksen yhteydessä.

Katsastusmaksu

Katsastusmaksu on 40 euroa. Kesäkuun jälkeen tehdyn tai keskeytetyn katsastuksen uusinta/jatkaminen maksaa hallituksen määräämän korotetun maksun (kaksinkertainen katsastusmaksu). Katsastamattoman veneen kaikki maksut ovat korotettuja.

Katsastusmaksu maksetaan 2.5. mennessä SPS: tilille (FI54 1018 3000 0760 28), ja viestikenttään merkitään mitä venettä maksu koskee. Katsastajalle ei tarvitse esittää tositetta maksusta, mutta mikäli et ole suorittanut maksua eräpäivään mennessä, varaudu muistutuslaskuun.

Katsastusvuoron varaus

Katsastusvuoro varataan listalta, joka sijaitsee telakan ilmoitustaululla. Sähköistä varausjärjestelmää selvitetään, mutta sitä ei saada vielä tälle kaudelle.

Peruskatsastettavien veneiden runkokatsastukset tehdään veneiden ollessa telakalla. Tästä tulee lisää tietoa verkkosivuillemme huhtikuun alkupuolella.

Iltakatsastukset aloitetaan tiistaina 15.5. Sirpalesaaressa klo 17.30, ja illan viimeinen aika on 19. Toukokuussa katsastuksia on tiistaisin.

Kesäkuussa katsastuksia tehdään tiistaisin ja torstaisin. Päivävuorot ovat klo 14–16.30 samoina päivinä kuin iltakatsastuksetkin ovat.

Mitä katsastuksessa tarkistetaan?

Pääosin veneen kunto ja turvallisuuteen liittyviä asioita. Katsastajat toimivat lähinnä oppaina. Jokainen veneen omistaja on vastuussa oman veneensä turvallisuudesta ja sen merikelpoisuudesta. Katsastajat eivät ole viranomaisia tai heihin verrattavia.

Sammutinhuolto

SPS:n klubitoimikunta järjestää sammutinhuollon la 5.5. kello 10–14.

Kaasulaitteiden tarkastus

Klubitoimikunta järjestää vuosittain. Ei ole määritelty, kuinka usein kaasulaitteet on tarkistettava, mutta nyrkkisääntönä voisi olla, että ne käydään läpi tarkemmin läpi peruskatsastuksen yhteydessä (joka viides vuosi). Veneen omistaja voi itse tarkistaa vuosittain letkujen kunnon sekä hankkia kaasuhälyttimen (ei pakollinen).

Katsastusvarusteiden esillepano

Katsastajan työtä helpottaa huomattavasti se, että tavarat on laitettu siististi näkyville, jolloin pelkkä silmäys riittää saamaan käsityksen tarvikkeiden olemassa olosta.

Turvallisuus- ja hätämerkinantovälineet sekä valojen toimivuus tarkistetaan jokaisella käyntikerralla.

Tämän vuoden painopiste on paukkuliivit ja onko ne tarkistettu asianmukaisesti.

Hyvää veneilykautta!

Satu Lehesmaa